Slaapoefentherapie

 

Slaapproblemen bij kinderen

Kinderen vormen de grootste groep van alle slapelozen. Echter in dit digitale tijdperk dreigen slaapproblemen nog verder toe te nemen. Kinderen zitten tegenwoordig vaak en lang achter beeldschermen, bewegen minder en slikken bij slaapproblemen vaak melatonine alsof het geen enkele kwaad kan. Wanneer onvoldoende aan de slaapbehoefte van het kind wordt voldaan, nemen ook de lange termijn gevolgen van slaapproblemen toe. Enkele voorbeelden van deze gevolgen zijn: slechte slaapgewoonten, angst, depressie, overgewicht, diabetes, concentratieproblemen, verminderde leerprestaties, gedragsproblemen en een verstoord bioritme.

Slaapproblemen bij kinderen zijn met vaak niet het probleem van het kind, maar van de ouders/verzorgers. Ouders/verzorgers kunnen bijvoorbeeld te weinig geduld hebben, wakkere momenten komen hen niet uit, ze hebben hun kind onhandige gewoontes aangeleerd of ze kunnen moeilijk consequent zijn. Ook door spanningen in huis of tussen ouders/verzorgers kan een slaapprobleem ontstaan, omdat het kind zich bijvoorbeeld niet veilig voelt of gewoonweg zelf te gespannen is.

Wat vooral belangrijk is: slaapproblemen bij kinderen zijn ongewenst en ongezond en blijven niet zonder gevolgen.

Tijdens de behandelingen geef ik ouders/verzorgers adviezen om hun kind te begeleiden in een beter slaappatroon. Afhankelijk van de leeftijd van het kind kunnen oefeningen meegegeven worden.